top of page

Hunger, sug och extrem hunger

När jag led av Hypotalamisk Amenorré (HA) trodde jag att jag aldrig var hungrig. Min mage kurrade inte, så då kunde jag ju inte vara hungrig, eller? Förmodligen hade kroppen gett upp denna signal för länge sedan. Jag upplevde dock många hungersignaler, jag förstod dem bara inte. I det här inlägget går jag igenom hur hunger kan se ut.


Hunger


Jag gissar att du sällan väljer att ignorera kroppen om den signalerar att den måste kissa. Så varför neka den man om den säger att det är vad den behöver? Om du läser det här inlägget gissar jag att du blivit något av en expert på att ignorera hunger. Så här kommer en lista på olika sätt som kroppen kan tala om för dig att nu är det dags att äta:


 • Du blir lätt distraherad

 • Svårt att koncentrera dig

 • Svårigheter att somna

 • Känner dig yr

 • Känner dig trött

 • Känner mig yr

 • Känner dig skakig

 • Hangry och/eller irriterad

 • Huvudvärk

 • Lågt blodsocker

 • Tomhet i magen

 • Magen kurrar

 • Magont

 • Tänker på mat

 • Vaknar hungrig


Hunger uppstår när ditt blodsocker faller under en viss nivå, eller för att din kropp känner av energibrist (kom ihåg att HA orsakas av en relativ energibrist).


Sug


Sug uppstår när en viss grupp av näringsämne saknas (se mitt inlägg Vad ska jag äta för att bli frisk från HA). Om du är sugen på något sött innehöll din senaste måltid förmodligen för lite kolhydrater eller kött. Om du istället är sugen på något fett är det istället grönsaker eller mejeriprodukter som saknades. Suget brukar slå in cirka 30-60 minuter efter måltiden.


Enligt min åsikt finns det ingen anledning att skilja mellan mental hunger och sug. Än mindre för någon med en bakgrund av ett restriktivt ätbeteende. Om din kropp signalerar att den behöver ett visst livsmedel finns det ett verkligt behov bakom. Förmodligen kommer du till en början ofta känna sug efter mat eller livsmedel som du länge uteslutit eller inte tillåtit dig själv att äta. Men det kommer avta med tiden! Mitt råd är att omfamna ditt sug och inte försöka ignorera det.


Som jag går in mer på HÄR Vad jag var tvungen att ändra på för att återhämta mig, hade jag ganska starkt sug efter energirik mat i med mycket kolhydrater när jag började min resa mot att bli frisk från HA. Logiskt sett med tanke på att min hjärna länge haft tillgång till för lite kolhydrater och nu behövde hämta ikapp detta underskott. Så småningom försvann detta konstanta sug efter sötsaker. Jag var väldigt förvånad över detta då jag alltid sett mig själv som en gottegris. Nuförtiden är det vanligare att jag är sugen på ost, salami och animaliska produkter. Oftast för att jag saknade någon bit av kostcirkeln i den senaste måltiden.


Extremhunger och hur det skiljer sig från hetsätning


När du börjar äta mer och kroppen förstår att du faktiskt lyssnas på den igen, kan du uppleva att du är hungrig konstant. Att oavsett vad du äter så är kroppen inte nöjd. Detta är helt normalt!


Åter igen vill jag hänvisa till Minnesota Starvation Experiment. I detta experiment begränsades det dagliga intaget för trettiosex unga män (alla vid god fysisk och mental hälsa) till endast 1800 kcal. Detta gjordes för att studera effekterna av svält på kropp och själ. En tid efter svältfasen tilläts deltagarna att äta hur mycket de ville. Männen konsumerade då i genomsnitt 5000 kcal om dagen (före experimentet var den genomsnittliga konsumtionen cirka 3500 kcal); ibland konsumerade några av dem upp till 11 500 kcal på en dag. Under flera månader rapporterade männen att de hade en hungerkänsla som de inte kunde stilla, oavsett hur mycket de åt. Så småningom försvann den extrema hungern och återgick till "normala" nivåer.


11 500 kcal på en dag. Är det inte att hetsätning? Det stämmer att denna mängd är mer än vanligt och att den konsumerades på kort tid. Förmodligen kände sig männen också obekvämt mätta. Men. Det blir först en hetsätning om du känner skamkänslor efteråt. Om du ägnar dig åt restriktiva beteenden för att kompensera. Och varför skulle du göra det? Du har gett efter för ett behov som din kropp har signalerat till dig! Din kropp behöver energi för att läka och reparera. Bland annat ditt reproduktionssystem (mensen). Även om det känns skrämmande uppmuntrar jag dig att tillåta dig själv att äta.


Att ignorera hunger innebär begränsning av energiintag. Om du gör detta för att leva sunt, samtidigt som din mens uteblir, då har du ett bevis på att det du gör inte är hälsosamt. Att vad gör inte är i sunt utan pådrivet av ångest eller rädsla. Jag finns här för att hjälpa dig övervinna din rädsla.


Komentarai


Om Mig

Du behöver inte gå igenom HA ensam

Om du förlorat din mens på grund av (för) lite mat, (för) mycket träning och/eller stress finns jag här för dig. Jag har haft ynnesten att hjälpa så många kvinnor återfå en normal menscykel efter Hypotalamisk Amenorre (HA) och lovar dig, det är möjligt även för dig! 

Låt inläggen
kommer till dig.

Tack för att du skickade in!

 • Instagram
Mother and Baby

ANSÖK HÄR

för att återställa din menscykel på 8 veckor

bottom of page