top of page

My StoryEfter att ha inte haft mens på 15 år på grund av Hypotalamisk Amenorré (HA) lyckades jag återfå den på naturlig väg. Det är bland det svåraste men också bästa jag gjort. Jag har lärt mig så otroligt mycket om mig själv och hur fantastisk kvinnokroppen är. I det här blogginlägget berättar jag om min resa från HA och infertilitet till två underbara graviditeter.Från ätstörning till stört ätbeteende


När jag var 14 (2002) blev jag sjuk i anorexi. Behandlingen jag fick var ganska fokuserad på vikt och viktuppgång. Vid 16 års ålder (2004) mådde jag fysiskt lite bättre; det var då jag fick min första mens. Mentalt kämpade jag fortfarande mycket med hjärnspöken och under gymnasiet föll jag tillbaka in i ätstörningen. Då försvann även mensen. Då jag var runt 20 (2008) var jag (quasi) frisk; jag var inte längre sjukligt underviktig en många ätstörda tankar fanns fortfarande kvar. Men jag kunde fungera i vardagen, bygga upp ett nytt liv som vuxen, börja universitetet etc etc. Min mens saknades dock fortfarande. Under den här tiden började jag också vara intim, så jag om (och fick) p-piller.


Ingen mens ;(


Spola framåt till 2016, då jag träffade min (numera) man. Fram till denna tidpunkt var jag säker på att jag inte ville ha några barn. Därför tänkte jag inte så mycket på mens eller menscykeln. Men när jag träffade HONOM förändrades detta (jag kan inte säga om det berodde på honom, någon slags biologisk klocka eller en kombination). Så 2018 bestämde jag mig för att sluta med p-piller och börja förbereda kroppen för en framtida graviditet. På något sätt visste jag djupt inom mig att det kunde bli komplicerat att bli gravid för mig (med tanke på min historia). Jag hade varit halvfrisk i tio år, och inte haft en naturlig mens på 14 år (jag visste att blödningen jag fick av p-pillren inte var en riktig mens). Jag var därför föga förvånad över att mensen uteblev då jag slutade med p-piller. Min gynekolog sa att det kan ta upp till tre månader för mensen att komma tillbaka efter att en slutar med p-piller (HÄR kan du läsa om varför detta inte stämmer). Så jag väntade. Men det hände såklart ingenting.


Att få en diagnos


Min gynekolog hade ingen förklaring till varför min mens uteblev, jag var ju "så hälsosam". Hon incinuerade att det vore bra att börja fertilitetsbehandling så snart som möjligt, med tanke på att jag närmade mig 30 och "tiden rann ut". Efter att ha läst om the female athlete triad misstänkte jag att orsaken till min uteblivna mens låg i mina livsstilsvanor. Efter lite mer efterforskning kom jag så i kontakt med begreppet Hypothalamic Amenorrhea (HA). Jag förstod direkt att jag hittat rätt. Jag visste att ganska restriktiv när det gäller mat, tvångsmässig när det gäller träning, och förmodligen under min set point.


Vägen tillbaka


Då jag inte fick någor gehör hos läkaren (HA verkar fortfarande vara ett relativt okänt tillstånd, åtminstone i Europa) bestämde jag mig för att bli frisk från min Hypotalamiska Amenorré utan stöd från någon vårdkontakt. Istället utgick jag från HA-bibeln No Period Now What? Detta var hösten 2018. Istället för att gå "all-in", som boken rekomenderar, tog jag ett mer stegvis appraoch . Dels för att jag inte stod ut med tanken på att vara helt stillasittande, dels för att jag ville hitta en hållbar livsstil för resten av livet. Och efter cirka 6 månader, våren 2019, fick jag tillbaka mens! Tänk er, första naturliga mensen på 15 år! I inlägget Vad ändrade jag för att bli frisk från Hypotalamisk Amenorré? går jag in mer i detalj på vilka förändringar jag gjorde.


Gravid#1


Jag började tracka min menscykel direkt. Mina första cykler var ganska långa (ca 35 dagar) med en kort lutealfas (10 dagar). Jag fortstatte leva enligt mina nya rutiner, vilket gav resultat. För varje menscykel blev den totala cykellängden kortare och lutealfasen blev längre. Och på 8:e cykeln blev jag gravid! Jag hade en underbar graviditet och i september 2020 födde jag en frisk och kry pojke <3. I inlägget Hur trackar jag min menscykel? kan du lära dig allt om cykelspårning (för graviditet eller som preventivmetod).


Mensen efter amning


Mitt mål var att amma ett helt halvår. Därefter var planen att sluta amma, återfå mensen och börja baka baby#2. Att sluta amma tog lite längre tid än planerat, men efter ca 8 månader hade jag slutat helt. Amningen hade fått mig att tappa en del vikt, och jag visste att jag inte kunde förvänta mig att mensen skulle komma tillbaka innan jag återgått till min set point. Efter att jag slutat amma klättrade vikten automatiskt tillbaka till detta spann (energin som tidigare gått till amning amning räckte nu för viktökning). Jag började observera vääldigt mycket EWCM, mycket mer än någonsin tidigare. Och det fortsatte i veckor! Jag blev så förvirrad av detta och bestämde mig för att kontakta Nicola a.k.a. HA queen för råd. Efter att ha lagt till kosttillskott i form av Acetyl-L-Karnitin och C-vitamin kom så äntligen ägglossningen! I mitt inlägg om kosttillskott och HA hittar du mer information om hur du kan stötta kroppen för att påskynda läkningen.


Bli gravid igen


Åter igen var lutealfasen någort kort den första cykeln. Jag misstänker starkt att detta så småningom skulle ha stabiliserat sig över tid som det gjorde förra gången. Men eftersom vårt mål var att bli gravida så snabbt som möjligt bestämde jag mig för att komplettera med progesteron i lutealfasen. På den tredje cykeln blev jag gravid! Nio månader senare födde jag en vacker pojke <3


Utmaningar


Det jag tyckte var svårast med att bli frisk var osäkerheten. Kommer jag någonsin att bli frisk? Hur mycket måste jag gå upp i vikt? Hur lång tid tar det? Vad händer om det inte fungerar?


En annan stor utmaning var bristen på stöd. I Österrike, kanske till och med Europa, verkar HA fortfarande vara ett okänt tillstånd och det finns knappt någon profesionell hjälp att tillgå. Jag förstår att PCOS är ett mycket vanligare problem, fortfarande kan konsekvenserna av fel diagnos vara riktigt skadliga. I inlägget Har jag HA eller PCOS? finns det några råd och information som kan vara bra att ha med sig inför kontakt med vården.


Jag upplevde också en stark känsla av ensamhet. Givetvis visste min man vad som pågick. Han försökte verkligen, men han hade svårt att förstå och lyckades ofta säga exakt "fel saker". Mitt tillfrisknande var därför bitvis en stor belastning på vår relation. Så (samtals)stöd från en extern part hade verkligen varit till stor hjälp.


Även om det var väldigt utmanande att bli frisk är jag SÅ glad att jag vågade. Genom att använda de färdigheter och kunskaper min resa gett mig kan jag nu bidra och göra ditt tillfrisknande mindre överväldigande, skrämmande och ensamt. Klicka här om du är intresserad av att jobba med mig.

Comments


Om Mig

Du behöver inte gå igenom HA ensam

Om du förlorat din mens på grund av (för) lite mat, (för) mycket träning och/eller stress finns jag här för dig. Jag har haft ynnesten att hjälpa så många kvinnor återfå en normal menscykel efter Hypotalamisk Amenorre (HA) och lovar dig, det är möjligt även för dig! 

Låt inläggen
kommer till dig.

Tack för att du skickade in!

  • Instagram
Mother and Baby

ANSÖK HÄR

för att återställa din menscykel på 8 veckor

bottom of page