top of page

Vad ändrade jag för att bli frisk från Hypotalamisk Amenorré?


I det här inlägget går jag igenom de förändringar jag gjort för att få tillbaka min mens efter Hypotalamisk Amenorré. Såklart är vi alla olika. Jag finns här för att stödja dig på din resa.


Mat var komplicerat


Mitt förhållande till mat innan jag började jobba för att få tillbaka min mens var komplicerat. Det fanns ingen mat jag inte kunde äta - så länge det passade in i min plan. Det var ett ständigt planerande i mitt huvud."Om jag äter X så kan jag inte äta Y". Jag räknade inte aktivt kalorier men jag var definitivt restriktiv och valde uteslutande lågkalorialternativen (med tanke på min ED-historik har jag en ganska bra koll på kalorier, en vetskap jag inte kunde stänga av). Jag åt ofta ganska "nyttigt" under dagen, och tillät mig sedan en godbit på kvällen (tänk glass, choklad). Jag fick i mig ungefär 1800 kalorier i genomsnitt. Jag trodde att jag inte var hungrig, men i verkligheten var jag det. Jag tänkte hela tiden på mat och planerade min dag från en måltid till nästa.


Välkomna hungern


Den största förändringen jag gjorde i min matrutin för att återfå mensen var att ta bort alla regler kring mat och ätande. Jag började välkomna och lita på min hunger. Det här var läskigt som fan. I början var jag sugen på mycket sötsaker (glass, choklad, desserter, kakor....). Vilket ju sett ur min kropps synvinkel var helt logiskt, den led av kaloriunderskott och skrek därför efter energirik mat. Fram tills dess hade jag, egentligen hela livet, sett mig som en gottegris. Så jag blev verkligen överraskad då sötsuget med tiden mer eller mindre försvann när jag tillät mig själv att äta vad jag ville när jag ville. Jag kan fortfarande bli sugen på godis då och då, men då beror det oftast på att jag inte åt tillräckligt måltiden innan. Kalorimässigt såg jag till att komma upp i minst 2500 kalorier, men mestadels var (och är) mitt dagliga intag mer än så. För mig var nyckeln att lyssna på min kropp och lära mig att lita på den igen. I inlägget Hur mycket ska jag äta för att bli frisk från Hypotalamisk Amenorré? finns mer detaljerad information om kaloriintag.


Addera fetter


När jag sa att det inte fanns någon mat eller grupp av livsmedel som var förbjudet är det inte riktigt sant. Som barn på 90-talet blev jag uppfostrad till att frukta fett. För att bli frisk försökte jag aktivt få i mig mer fett (av alla slag). I inlägget Vad ska jag äta för att bli frisk från Hypotalamisk Amenorré? finns mer detaljerad information om makros.


Tajma måltiderna


Jag åt mellanmål mellan huvudmåltiderna även innan jag började jobba mot att få tillbaka mensen (delvis på grund av att huvudmåltiderna var för små vilket ledde till att jag blev hungrig ganska snart efter). Men mellanmålen var ofta planerade på förhand, både gällande klockslag och mängd. För att bli frisk från HA var jag tvungen att göra mig av med alla regler; istället tillät jag mig själv att äta så snart jag kände hunger. Även om det innebar att jag åt två eller tre mellanmål före lunch. Jag har gjort en Recovery Snack Guide med några inspirerande förslag på mellanmål.


En annan liten men ack så viktig förändring var att jag började äta ett morgonsnack. Tidigare var det första jag åt frukost på jobbet runt 07.00. Med tanke på att jag kliver upp runt 05.00 räckte dessa två timmar utan mat för att försätta min kropp i ett tillstånd av mikro-energibrist (i mitt inlägg När ska jag äta för att bli frisk från Hypotalamisk Amenorré? förklarar jag detta fenomen mer i detalj).


Träning


Jag skulle beskriva mig själv som någon med en aktiv livsstil, min passion är rörelse snarare än träning. Jag höll således inte på med någon högintensiv träning under tiden jag led av HA. Så egentligen ändrade jag inte min träningsrutin nämnvärt för att tillbaka mensen (detta är aningen kontroversiellt då många andra rekomenderar att helt vila från all rörelse). Aktiviteter som jag ägnade mig åt under (och efter) resan mot att bli frisk är cykling till och från jobbet, promenader, styrketräning med kroppsvikt eller lättare vikter, stretching, ridning, Ski Touring. Men det fanns en del tvångsmässiga inslag kring träning som jag var tvungen att jobba med. I inlägget Hur mycket kan jag träna för att bli frisk från Hypotalamisk Amenorré? går jag in närmare på rekomendationer kring träning.Sömn


Så länge det är tyst, mörkt och inte för varm sover jag som en stock. Men jag är en morgonmänniska, långa sovmornar är inget för mig. Jag älskar att vara den första som är vaken, det här är tiden jag har för mig själv. Som en konsekvens måste jag lägga mig ganska tidigt för att få 7-8 timmars sömn varje natt. Men det blir så automatiskt då jag är trött på kvällarna och därför går och lägger mig i tid. Således var sömnen ingenting jag behövde skruva på för att få tillbaka mensen.


Mind


Jag gillar att planera, kontrollera och analysera allt. Mitt motto är att jag inte nödvändigtvis är smartast, men jag kompenserar med att vara superorganiserad och disciplinerad. Att planera, plugga, läsa på har varit mitt svar på otrygghet och nya situationer. Detta har varit en fantastisk cooping mechanism som belönats av samhället. Dessvärre funkade dock inte denna invanda och välprövade strategi för att bli frisk från HA. Visst hjälpte kunskap mig att hantera otryggheten som det innebar att våga bli frisk. Men jag var också tvungen att lära mig att lita på processen och lita på min kropp. Lättare sagt än gjort såklart.


Vikt


Att gå upp i vikt var något som skrämde mig. Framförallt osäkerheten. Jag hade så gärna haft en fördefinierad vikt där jag visste att mensen skulle komma tillbaka. För att stå ut med denna osäkerhet fick jag jobba mycket med mitt tankesätt kring utseende och vikt. Jag jobbade mot att frikoppla mitt värde från min vikt. Jag läste på mycket om body neutrality och försökte lära mig att uppskatta min kropp för vad den kan göra snarare än för hur den ser ut. När jag gick upp i vikt kände jag mig vädligt obekväm, men samtidigt avtog viktens betydelse mindre och mindre ju mer vikt jag gick upp. Jag fick tillbaka mensen efter att jag hade gått upp ca 4-5 kilo. Men jag fortsatte följa alla riktlinjer kring mat och träning även efter min första mens. Det slutade med att jag gick upp ca 2-3 kilo till innan vikten stabiliserades. I mitt inlägg Vikt, viktuppgång och set point kan du läsa kring vikt och viktuppgång.Genom små förändringar i mitt dagliga liv och ett ändrat tänkesätt fick jag tillbaka mensen. Jag är tacksam över denna resa; den har hjälpt mig finna balans; att leva på ett sätt som är sunt på riktigt för mig och min kropp. Kan jag kan du! Jag finns här för att stödja och vägleda dig på din resa.

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Om Mig

Du behöver inte gå igenom HA ensam

Om du förlorat din mens på grund av (för) lite mat, (för) mycket träning och/eller stress finns jag här för dig. Jag har haft ynnesten att hjälpa så många kvinnor återfå en normal menscykel efter Hypotalamisk Amenorre (HA) och lovar dig, det är möjligt även för dig! 

Låt inläggen
kommer till dig.

Tack för att du skickade in!

  • Instagram
Mother and Baby

ANSÖK HÄR

för att återställa din menscykel på 8 veckor

bottom of page